Min dag med Fiskeørnen

Fiskeørnen er en dygtig jæger med en ganske særpræget og raffineret teknik

I dag til morgen er jeg helt parat til at møde fiskeørnen. Jeg har dagen i forvejen set den, hvor den direkte overfløj mig i så kort afstand, at dens vinger gik ud over kameraets display. Men i dag var jeg forberedt og havde medbragt to kamerahuse, hvor ét var anbragt på stativ og i mit bevægelige gimbal hoved. Det andet kamera, lå ved min side, så det hurtigt kunne når, hvis den skulle komme lige så tæt på i dag som dagen før.

Jeg ventede ikke længe, den kom mod søen med solen i ryggen, så pludselig uden varsel stod den musende over søen, lige foran mig  – super.

Længe står den der – helt stille i luften, som kun en Fiskeørn kan, med sine lange vinger i lodrette bevægelser over den lodret stående krop. Øjnene var stift rettet mod vandet, ænser den mig slet ikke. Men efter en stund slapper den af igen, og svæver cirklende videre over den “lille” sø. Igen ser jeg den “stivner” og stå stille – men kun kort – så slår den ned med et kæmpe klask, og hiver en ikke så stor fisk op af vandet, og flyver væk.

Desværre for mig, var dens nedslag ganske langt fra mig, så det var ikke billeder, jeg kunne bruge til en kvalitets præsentation af fiskeørnens og dens ofte fantastiske og kraftfulde dyk mod sit bytte, et så kraftfulde et dyk som ofte vil bringe den et godt stykke under vandets overflade.

Jeg genoptager min vagt, og tænker “den må komme igen, for det var kun en lille fisk den fik der”.

Imens ser jeg på søens andre fugle, men de har ikke min fulde opmærksomhed, for det ER Fiskeørnen jeg er efter – den SKAL nedlægges – “skydes”, men til genbrug for andre.

Og – ganske rigtigt, nu kommer den igen. Men denne gang er jeg særlig på vagt, for også denne gang kommer den ind med solen i ryggen. 

Og heldet er med mig – eller skal vi sige “lykkens gudinde”, for den stiller sig endnu en gang op lige foran mig, også musende på sine enormt lange kraftfulde vinger. Den er så tæt, at jeg næsten kan høre vingeslagene – fantastisk.

Nedslaget

Jeg får mange billeder under dens musen, og pludselig kaster den sig ud og ned i sit kraftfulde dyk, hvor den kan komme op på 40 km i timen – meget for så stor en fugl på så forholdsvis en lille distance.

Den slår ned i vandet med en voldsom kraft, den forsvinder fuldstændig, og er væk en rum tid. Pludselig brydes vandet, og et hovedet stikker op – dog for hurtigt at forsvinde igen. Men igen kommer den til syne, og man se, at den arbejder energisk og kraftfuldt med sine vinger, og  tag for tag kommer den helt op i vandoverfladen.  Men det er ikke nemt, det ser ud som en stor fangst, der ikke bare sådan lige frivilligt vil lade sig trække ud af vandet. Men stadig langsomt får Fiskeørnen et overtag. Vingerne ligger nu spredt ud over det urolige vand, den puster tilsyneladende ud, og forbereder sig på at løfte sig helt ud af vandet, og svæve væk med sin fangst. 

Det går fremad, men stadigt langsomt kommer mere og mere af fuglen ud af vandet, mens den slår voldsomt med sine vinger, og nu – nu – er den oppe, kun ben og bytte er stadig i vandkanten. Men så kommer det hele til syne, ørnen slæber en stor gedde i vandoverfladen, og det er helt vildt som den tager sig ud, de store vinger er virkelig store, så tæt den er på mig, og jeg jubler indvendig og hjertet banker vildt, mens jeg skyder løs med kameraet, for at få de fantastiske billeder i huset. 

Et helt fantastisk er skuet

Helt fantastisk er skuet fordi ørnen under hele kampen, er lige foran mig, og så fuldstændig frontalt – jeg går ikke glip af noget som helst. 

Dette er det vildeste jeg har set i min fugle-tid – så tæt på og 100% frontalt, oven i købet havde jeg solen i ryggen og lige ind på scenariet ved flere besøg. –  SUPER. 

Min forventning var til fulde og mere til indfriet. Dette senarie har jeg drømt om at opleve og forevige i de sidste 10+ år – mindst 🙂  Det at alt skete i den helt rigtige vinkel, frontalt og i det bedst mulige lys – FANTASTISK.

Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark

Speciel jagt teknik

 

Fiskeørnens specielle og raffinerede jagt teknik indbærer, at den ganske som en Tårnfalk kan stå længe “musende” over vandoverfladen. En teknik som den blandt rovfugle kun deler med Tårnfalk og Våger, samt at den som eneste rovfugl dykker under vandoverfladen efter bytte.

Når Fiskeørnen opdager bevægelser under vandoverfladen, stiller den sig ofte muse over søen, mens den intens følger sit byttes mindste bevægelser, hvorefter den pludseligt med voldsom fart kaster sig ud i et styrtdyk. Den rammer vandoverfladen med voldsom kraft, og kan dykke op til 3 meters dybde.

Fiskeørn
Fantastisk at se den store fugl stå stille "musende" over søens vandoverflade

Min dag med fiskeørnen ved Præstesø

Fiskeørn
Fiskeørn
Fiskeørn

En Fiskeørn kommer langsomt glidende ind over søen, roligt spejdende efter bevægelser i vandet. Ænderne flyver skræppende op og forsvinder i samlet flok ud til siden  “dumme” nok til at blive bange. De er åbenbart ikke klar over, at Fiskeørnen for 98% udelukkende lever af fisk, og ikke værdiger en and et blik.

Fiskeørn
Fiskeørn
Et mål bliver spottet

Jægeren holder skarpt øje med byttet, og begynder at "muse"

Den har stået stille med udstrakte benen rum tid, og gør sig klar til at dykke

Dykket er ved at blive indledt

Dykket er nu i fuld gang, og nu går det virkelig hurtigt

Med en hastighed på ca. 40 km. i timen kaster fiskeørnen sig mod vandoverfladen.

min-dag-med-Fiskeørnen
Fiskeørnen er nu så langt i sit dyk, at den begynder at flade ud, for at få sine kløer i den rette vinkel ved nedslaget

Et kort øjeblik ligger fiskeørnen stille med udbredte vinger for at samle kræfter til at løfte sig og byttet ud af vandet. Kraftfuldt kommer den fri og op på sine lange stærke vinger. Et nyt kill er en realitet, den specielle jagt-teknik med at muse over et spottet bytte var endnu en gang effektivt.

Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
Rovfugle i Danmark
min-dag-med-Fiskeørnen

En stor gedde er blevet trukket ud af vandet, ikke noget at sige til, at ørnen havde det vanskeligt med at komme fri af vandet.

Nu havde jeg fået en stor oplevelse, og jeg havde ingen forventninger om, at den skulle komme igen en tredje gang – men det skulle vise sig, at jeg tog fejl.

Men de billeder findes på en anden side.

Rovfugle i Danmark
Fiskeørnen udstøder sit sejers skrig - tilsyneladende tilfreds med en god fangst
min-dag-med-Fiskeørnen
Når et dyk har været forgæves, skal vandet lige rystes af 🙂

Min dg med fiskeørnen var en virkelig oplevelse

Se andre sider med Fiskeørn

Fiskeørnen tilbage til startsiden

Fiskeørn en dygtig jæger

Fiskeørn Vs Krage

Se mere om fugle på DOF Pandion

Translate »