SØGES MYRERE! Hovedparten af Blåfuglene har fundet ud af, at myrer er mere næringsrige end plantedele. Myreren kan derfor være en interessant “samarbejdspartner”. Myrene kan tjene både som en effektiv sikkerhed mod fjender og som MAD
Det er Blåfuglene dog ikke de eneste der har opgaget, for en myretue kan rumme mange forskellige arter ag tæger, biller og edderkopper, som alle har tilpasset sig således, at de kan udnytte de storer mængder af føde, som myrerne og deres byttedyr udgør.
Hos sommerfuglene er den Sortplettede Blåfugl den art, som har drevet symbiosen med myrerne længest væk fra den opfattelse, at sommerfugle er søde, pæne og venlige imsekter, der bare henter næring via blomsternes nektar. men intet er mere forkert, når det drejer sig om denne sommerfugleart – dens larver har udviklet sig til yderst grådige rovdyr.
Når larven i nogle uger har ædt blomster og frø, lader den sig dumpe ned på jorden, et sted hvor den har stor chance for at blive ædt, og det sker så ofte. Men hvis en Hedestikmyrer finder den, befamler larven myren med sine antenner, og udskiller en væske, som netop denne myrer race finde serdeles behag i. Myren lægger sine duftspor til denne udsøgte “varer”, og snart er er mange myrer der slubrer den “lækre” væske i sig.
Men snart stoppes fornøjelsen, larven ruller sig sammen, og ligner nu fuldstændig en stor myrer larve, og den lugter lige så. Herved bringer myrerne larven levende hjem til boet, og anbringer den hos de andre myrerlarver.
Nu er der frit tagselv-bord, Blåfuglelarven begynder straks at æde myrerlarverne, og i de næste 10 måneder, kan den æde op til omkring 1.000 myrelarver, før den forpubber sig, og til sidst kryber ud af myreboet, som en flot ny Blåfugl, son snart skal søtte afkom i verden som så kan gentage processen.
Flere andre blåfugle arter udfører en tilsvarende procer, som dog afviger fra art til art.