I klitter på strande og i sandet jord har sandspringeren sin biotop, hvor den i dagtimerne og især i varmt solskinsvejr er særdeles aktiv og konstant på jagt efter bytte.
Sandspringerens jagtteknik: Dens lange slanke ben og strømlinet krop, gør den til en af de hurtigste insekter, om dens løbe-hastighed er målt til godt 2 km. i timen, hvorved den kan løbe de fleste byttedyr op.
Dog foregår dens angreb ofte ved et super hurtigt og kraftfuldt spring frem mod byttet, som så gribes effektivt i dens kraftige nærmest overdimensionerede kindbakker, der er sylespidse og på indersiden forsynet med skarpe tænder.
Den er absolut et glubs rovdyr, og har da også på engelsk fået navnet “tiger beetles”. Da jeg tog disse billeder, bragede den frem mod den flue den holder i sine kindbakker, angrebet var så voldsomt og kraftfuldt, at de to dyr rullede rundt og sandkorn stod omkring i en lille sky. Nøjagtig som når en løve kaster sig over en gazelle. Jeg må sige, at jeg var imponeret.
Få andre dyr er så elegant tilpasset dets levesteds temperaturforhold, som sandspringeren er.
Om natten er den nedgravet i sandet ien gang få centimeter under overfladen, og når temperaturen når helt præcis 19,5 grader, bliver den aktiv, og kommer frem fra sit skjul.
Sandspringerens foretrukne temperatur ligger på 35 grader, en temperatur som den opnår ved solbadning. Hvis temperaturen og derved sandet bliver for varmt, hæver den kroppen op, og går “styltegang” på stive strakte ben – som ses på billedet ovenfor.