Lappedykkerens danseritual er kurmageri af demissioner

4 1

Kurmageri af demissioner.

Når der  er forår i luften, går fuglene via forskellige ritualer igang med at finde den bedste mage til deres unger. Hos lappedykkerene er dette ritual et ganske fantastisk skue, og hver art har sin variation af en meget speciel og ofte kompliceret dans. Det må siges, at lappedykkerenes danse-ritual er kurmageri af demissioner.

Det er hunnen, der entydigt ud-vælger den han, som hun vil have unger med. Hunnerne er kræsne, og derfor gør hannerne sig meget umage; de synger, de danser, de  hopper, og vinker med vingerne, bygger reder og kunstværker med smukke ting, giver gaver, kæmper mod andre hanner, puster sig op og opfører  ofte drabelig luftakrobatik. 

I foråret fremviser den flotte Toppede Lappedykker spektakulære danse-opvisning som kan ses på rigtig mange af vores søer. Herunder viser de på en ganske sød og spektakulær måde over for hinanden, deres villighed til at danne par og bringe afkom til verden.  

Hos begge køn fremvokser der i det helt tidlige forår nogle sort og orange farvede kindfjer, som minder om små ”puffede totter”, samt sorte ørestikker kendt som tippets. De bruges i særlige ceremoniel handlinger for at etablere deres sammenhørighed i ynglesæsonen.

fotografering-bibliotek
Toppet lappedykker

Lappedykkere er stærkt specialiserede fugle med et langt parringsspil hovedrystninger samt drejninger og et meget karakteristisk danseritual, som er ganske forskelligt fra art til art

6 1
Lappedykkerenes danse-ritual er kurmageri af demissioner - men alt har sin ende

Danse-mønsteret er en nedarvet ritualiseret adfærd.

Det er forskellig fra art til art, og foregår efter et helt fastlagt mønster hos de enkelte arter. Hunnen indbyder efter dansen ofte til parring, ved at lægge sig fladt ned på kviste eller som oftest på reden, hvorpå hannen bestiger hende.

Men han er en klodset elsker, for efter at havde parret hende, vader han lige hen over hende og foretager endnu en lille rystedans i vandet lige foran hende.

Men det forunderlige er, at det også kan være hunnen, som gør det samme ved ham, en adfærd som bidraget til at styrke parrets sammenhold. 

Se video af dansen herunder

Translate »