Ind i deltaet

Stop musik

En rejse ind i deltaet - fantastiskt.

Den 5. juni 2017 drog 9 fugle interesserede og en tur guide afsted til Rumænien, for at besøge Donau-deltaet. Vort udgangspunkt var Tuleca, som er beliggende i starten af deltaet, men ikke så langt fra Sortehavet.

Som det har kunne læses i den tidligere tekst, er deltaet et utroligt stort vådområde på 4.300 kvadratkilometer (hele 1.400 km² større end Fyn), og er hjemsted for utallige fugle. Deltaet er et sandt europæisk paradis for fugle-fotografer og fugle-kikkere.

Vi havde tre dages sejlase rundt i deltaet fra kl. 08,30 til 18,00, hvor vi havde fuld sol fra en skyfri himmel – fantastisk. Meeen ikke alle syntes, at det helt var lykken (en enkelt syntes, at det lig-godt-var-for-meget). Men for mig var det så sandelig, lige hvad jeg havde håbet på.

9-10 timer spejden efter fugle, med spænding på hvad der befandt sig om flodens næste krumning, med fuld sol, kameraet for det ene øje, var ganske enkelt SUPER. Problemet var dog, at jeg følte mig temmelig ”enøjet” de første timer på land. Men to fingre (en på hver side af øjet) fik det til at kunne åbnes igen.

Overalt, hvor vi kom frem i deltaet, var der masser masser masser af fugle. Hvid pelikan yngler her som et af de eneste steder i Europa og endda med op til 2.500 par. Den noget sjældnere krøltoppede pelikan findes med 50 par. Dværgskarv 2.500 par, nathejre 2.000 par, sølvhejre 700 par, silkehejre 1.200 par, purpurhejre 1.250 par, sort ibis 1.500 par, knopsvane 500 par, rørhøg 300 par, fjordterne 20.000 par og hvidskægget terne 10.000 par vidner om hvilket eldorado af fugle, vi skal boltre os i. Andre karakterfugle i deltaet er skestork, aftenfalk, ellekrage, gråspætte, pungmejse, drosselrørsanger og isfugl.

Og det føltes, som vi så dem alle 🙂

Båden - en hyggelig og lydsvag lille motorbåd

Vores lokale tourguide og skipper Til daglig klædt som Donau Deltaets pirat, og selvpåtaget "damebedårer"

Når skipper skulle tages seriøs

Mads vor Scanbird tourguide spejder efter !fugle" 🙂
De tre gratier i front

 

Maden på båden formoder jeg var Rumænsk land-køkken, og vor ”kok” Petruska tilberedte hver dag en fantastisk suppe, og nogle virkelig gode kød og salat retter, som blev ”lusket” ned med kølig rød- og hvidvin (af lokal kvalitet – men gode på vores primitive plan og til det omliggende miljø). Det var med sorg, vi efter de tre dage sagde farvel til Petruska og hendes gode mad, små skarpe og eftermiddagskaffe.

Den efterfølgende forplejning viste sig aftensmadmæssigst, at være virkelig KATASTROFAL (hvilket alligevel nok er en mild beskrivelse). Efter to måltider af den slags, var stemningen iblandt os meget tæt på VILDT OPRØR, og selv en blid og gemytlig fyr som mig havde fået nok, og nægtede ganske simpelt at spise andet end det brød der var til.

Jeg tror det kunne mærkes ganske tydeligt, idet vi de to sidste dage, blev inviteret på restaurant, og den sidste dag endda med betalte drikkevarer oven i 🙂

Men nu gik turen ind i deltaet

Området var utrolig frodigt – kæmpe stort, grønt grønt grønt – og vådt

Undervejs er der frokost. Vi lægger til hos en lokal, og nyder Petruskas vellavede mad

Petruska er i fuld gang
Et lille primitivt forplejningssted - som kun kan nås ad vandvejen
Tid til opbrud efter en lækker frokost
Turen går videre ud i det grønne
De tre er stadig i front - spejdede efter foto-mål

På et tidspunkt når vi frem til  et område med fabriks bygninger som under Ceaușescu’s regeringstid blev igangsat, men som aldrig blev færdige. Den slags er der mange af i Rumænien. Her skulle vi ud at gå en tur, og besøge en lokal bodega

De tomme og ufærdige bygninger ses fra vandsiden

Vi lægger til i anden parket, og begiver os afsted

Vi nærmer os nu den ufærdige fabrik og beboelseshusene

Det siges, at President Cauchesco kom på besøg, men da byggeriet var gået i stå, og arbejderne væk, så blev beboerne i den nærliggende by beordret til at befolke  de tomme bygninger (som kun var en tom skal uden nogen indmad overhovedet.

Byfolkene var så i vinduerne, og vinkede med med duge og andet, for at hilse ham velkommer til byggepladsen.

Chauchesco skulle så være kørt igen, glad og tilfreds med, at byggeriet var godt i gang !!!!

Ingen af de værende bygninger har været færdigbygget og de tomme huse aldrig taget i brug

Videre ned ad floden

Ny dag - på tur i landskabet langs Deltaet.

Vores eneste dagt med dårligt vejr

Vi starter dagen med at besøge et stenbrud tæt ved Tulcea. Her yngler ørnevåge, nonnestenpikker, høgesanger og den smukke ellekrage.    På grund afvejret så vi ikke meget, men en kalenderlærke og en Bomlærke kom på kortet. Og jeg fik lært, at kende forskel på de to arter.

Videre til Macin nationalpark, som består af nogle bjergrige steppeområder. Her skal vi se efter europæisk jordegern, Isabellastenpikker, hortulan, rødhovedet tornskade samt rødrygget svale.

Heldigvis var vejret blevet lidt bedre, og vi holdt vores frokost i det lidt våde vejr, og det lykkedes, at få billeder af hortulan, Isabellestenpikker samt en Ørnevåge.

 

 

Vort besøg i et stenbrud var ikke succesrigt, nok på grund af vejret. Men der spejdes - for der må da være noget! Vi så dog den smukke Stendrossel.
Frokosten laves den dag fra bagsmækken 🙂

Der er stående lunch i Macin bjergene, da vejret har gjort græsset vådt.

Macin Mountains National Park et klippefyldt område hvor der skulle være en hel del rovfugle. Vi så kun én – og den var virkelig langt væk – øv for vejret 🙁

Da vi kom til lavlandet, spottede vi dog Isabella Stenpikkeren. Billeder nedenfor.

Macin bjergene - Henhører under Europas ældste bjerge

Vi tager nu til Babadag skoven, og skal omkring Enisala borgen, som er højt beliggende.

Ved Enisala borgen skulle der være gode muligheder for at komme på højde med områdets rovfugle, som patruljerer området efter bytte. En rigtig god vinkel at få nogle billeder fra.

Turen i Babadag skoven og besøget ved borgen bliver dog ikke den store “fulge-mæssige” succes, men det charmerende og spændende ved fugle-fotografering, er jo bl.a. om man er heldig, at være det rette sted på det rette tidspunkt.

Ankomsten af en Dværgørn lige før afgang fra området,  reddede nu alligevel den første del af dagen, ved at den kredse længe over vore hoveder – virkelig super – en rigtig flot rovfugl som jeg ikke havde set før.

Sidst på dagen gælder det Murighiol søen, hvor vi får rigtig gode billeder af både Stenpikker og Braksvale, og ser den sorthovede måge.

Enisala borgen
Dværgørn
Frokost ved Enisala borgen, med lækre Rumænske pølser og meget velsmagende tomater - og ikke mindst med rigtig god Rumænsk øl.
Mads spotter Aftenfalk - ikke langt fra lufthavnen - men vi nåede at få den 🙂
Aftenfalk
Aftenfalk

Gå videre til flere indlæg fra Donau Deltaet via nedenfor værende link

Ankomst til Tuleca ved Donau

Pelikan, Tophejre, Nathejre, Silkehejre, Sølvhejre, Skestork med flere

Isfugle, Biædere, Ellekrage, Hærfugl, Strenpikkere, Pungmejse, Stylteløbere, Hvidøjet And med flere

Rovfuglene: Havørn, Dværgørn, Aftenfalk, Ørnevåge, Vandrefalk med flere

Translate »