Grøndland

Deltaet er beboet af mere end 1.200 forskellige plantearter, 320 fuglearter samt 45 arter af ferskvandsfisk i sine utallige søer og moser. Donau Deltaet er blevet opført i UNESCOs liste over Verdens Naturarv samt biosfære-reservater. Omkring 2.733 km² af deltaet er strengt beskyttet. Dette er området, som millioner af fugle fra forskellige områder af kloden (Europa, Asien, Afrika og Middelhavsområdet) årligt anvender til redeplads. 

Her er billederne af de mange fugle jeg mødte på min tur

Isfuglen

I en af de mindre side-floder vi kom igennem, var der MASSER af Isfugle. De krydsede sutanseligt floden – et flot syn.

Hvis vi havde ligget stille og betraktet dem, kunne jeg ha fået de mest utrolige billeder af dem. Men det var der desværre ikke tale om. Skulle jeg komme til deltaet igen (og det er slet ikke umulig, vil det blive på en tur arrangeret af mig selv). Så her måtte jeg nøjes med de billeder, jeg kunne nå at få mens båden langsomt gled forbi.

Isfuglen hører til gruppen af “Skrigfugle”, som er en ganske stor gruppe, hvoraf de fleste lever i tropiske egne. I Danmark findes to arter af de ægte skrigefugle – nemlig Isfugl og Biæder. Men også Hærfuglen findes af og til i Danmark, men den henhører til en undergruppe af skrigefugle, og altså ikke til gruppen af ægte skrigefugle. 

Den er sky en lille kompagtfugl, som på trods af sit orangerøde bryst og den nærmest selvlysende isblå overside, flader fantastisk ind i de omgivelser hvor den lever. Da den samtidig er meget stillesiddende, er den nem at overse, selv når man bevist spejder efter den. Og ser man den, så suser den med det samme som en lille blålig stribe væk – hen over vandet.

Mange gange så vi Biæderen som et blåligt lyn fare frem og tilbage over floden

Biæderen

Biæderen, som er den anden af de Danske to ægte  “skrigefugle” er i modsætning til Isfuglen, en slank og elegant fugl med en eksotisk farvepragt i blå¨-grøn metalglans med rustfarve og gult.  Den er en elegant og hurtig flyver, som excellere i at fange sin føde under de lange flade buer, med lejlighedsvise lange glid, som den udfører under sin flyvning.

Den graver den sine huler i stejle jord-vægge, men ses udelukkende i Danmark som en fåtallig og sjælden ynglefugl i Nord- og Vestjylland.

Ofte ser man, at andre fugle overtager Biæderens huler, idet jeg har set både stær og tårnfalk som ar flyttet ind i dem.

Tophejren

Tophejren var min absolutte favorit-fugl  på turen – også selv om den nok var den talrigeste. Med dens smukke hvide vinger, det purpur farvede næb, de lange fjer i nakken – og ikke mindst dens meget silkeagtige fjerdragt, fik mig til at være vild med denne fugl 

Den er en utrolig smuk fugl, når den i yngletiden er i sin pragtdragt. Den er 46 cm lang og vejer 280 g. Tophejren har i yngledragten røde ben og sortblåt næb. På andre årstider er benene gule og næbbet gulgrønt med sort spids. Den har hvide vinger og halefjer samt lange fjer i nakken ganske som en manke, som når langt ned ad ryggen – og ofte endda længere.

Ungfugle har ikke manke og er mere jordbrune med mørke striber på bryst og underside.

Den trækker til tropisk Afrika i august/september, og kommer retur i marts/april.

Den er en meget sjælden gæst i Danmark, men er bl.a. konstateret i år (2017) ved Filsø – Jylland, og tidligere på Vestamager.

Tophejren er ikke set meget mere end 10 gange i de sidste 40 år.

%d bloggers like this: