Donau Deltaet - Rumænien

Donau Deltaet — en unik rejse gennem et sandt fugle paradis

På grænsen mellem Rumænien og Ukraine ligger et vådområde, der er 1.300 km² større end Fyn, hvor dyr og planter har det godt i det smukke fredede område, men hvor menneskene er særdeles fattige.

Donau Dltaet er beliggende i Dobrogea i Rumænien samt i Odes’ka oblast i Ukraine. Deltaet er med et areal på 4.300 km², det største og bedst bevarede blandt de europæiske deltaer.

Hvert år udvider Donaus bredden sig med cirka 40 meter, og har således et enormt dynamisk udbredelsesområde og derved en kæmpe indflydelse på al dyreliv i hele området.

I nærheden af Tulcea (hvor min tur udgik fra) bliver Donau delt i tre flodgrene før vandet ender i havet: ChiliaSulina og Sfântu Gheorghe (Sankt Georg), men mange andre kanaler opdeler deltaet i områder med siv, moser og skove, og nogle af disse oversvømmes hvert forår og efterår.

Deltaet er beboet af mere end 1.200 forskellige plantearter, 320 fuglearter samt 45 arter af ferskvandsfisk i sine utallige søer og moser. Donau Deltaet er blevet opført i UNESCOs liste over Verdens naturarv samt biosfære-reservater. Omkring 2.733 km² af deltaet er strengt beskyttet. Dette er området, som millioner af fugle fra forskellige områder af kloden (Europa, Asien, Afrika og Middelhavsområdet) årligt anvender til redeplads. For cirka 2.500 år siden, som Herodot skriver, var Donau splittet i syv grene, men i dag er der kun tre af dem tilbage.

Donaufloden har sit udspring i Schwarzwald i Tyskland. Den begynder som et kraftigt vandløb der flyder østpå, gennem Østrig og langs Slovakiets grænse. Herefter bliver den til en rivende strøm der løber sydpå ind i Ungarn og fortsætter langs grænsen til Kroatien og Serbien-Montenegro. Derpå løber den langsommere, bliver bredere og bugter sig langs Bulgariens grænse indtil den løber nordpå gennem Rumænien. Til sidst følger den grænsen mod Ukraine.

Den velvoksne flod, der undervejs er blevet fyldt med dynd opsvulmet af vand tilført fra omkring 300 bifloder, løber til sidst ud i et smukt og frodigt delta ved Sortehavets kyst.

Insula
Vores første overnatning var på Hotel Insula - et ganske godt og velbeliggende hotel, som godt kan anbefales.
Sutton 874
Rumænien er et yderst fattigt land, og havnefronten i Tulcea er ingen undtagelse. Se billederne nedenfor, som er fra det laksefarvede hus lige ved siden af det gule. Det er faktisk tourist-området hvor fra al sejlads i deltaget udgår fra.
unnamed file
Også et bryllup var der gang i - men i en noget pænere bygning 🙂

Efterhånden som deltaets tre flodarme løber gennem deltaet, deler de sig i mange mindre kanaler, der tilfører de talrige sumpe og søer vand. Bundfald fra Donau og sand fra havet danner store sandbanker og småøer. Nogle af klitterne, som dem i området ved Caraorman, er over 6 meter høje og ligner små ørkener midt i et vandfyldt område.

Men Donau Deltaet er ikke bare et landskab med vandreklitter og dynd. Deltaet dækker et areal på cirka 4300 kvadratkilometer og udgør dermed Europas største vådområde. Desuden er deltaet hjemsted for hvad der sandsynligvis er verdens største område med rørsumpe, som i alt dækker et areal på 1700 kvadratkilometer.

På deltaets mange sandbanker vokser der majestætiske skove med el, eg og elm, tæt bevokset med et væld af vilde slyngplanter, træranker og efeu som klamrer sig fast til disse træer i et evigt kapløb om sollyset.

Alle som holder af fugle og stor natur, burde unde sig at sejle et par dage i Donau Deltaet

Enisala borgen

Se billeder af fuglene og læs om turen via nedenfor værende links

Donau Deltaet 29

Efter en overnatning rykkede vi ind i deltaet for  tre dags sejlads

Donau Deltaet 15 3

Isfugle, Biædere, Ellekrage, Hærfugl, Strenpikkere, Pungmejse, Stylteløbere, Hvidøjet And med flere

Donau Deltaet 16 7

Pelikan, Tophejre, Nathejre, Silkehejre, Sølvhejre, Skestork med flere

Donau Deltaet 3 13

Rovfuglene: Havørn, Dværgørn, Aftenfalk, Ørnevåge, Vandrefalk med flere

Se videoer fra National Geografic, som giver et fantastisk billede af Deltaet.

Translate »