Det er hunnen, der entydigt ud-vælger den han, som hun vil have unger med. Hunnerne er kræsne, og derfor gør hannerne sig meget umage; de synger, de danser, de hopper, og vinker med vingerne, bygger reder og kunstværker med smukke ting, giver gaver, kæmper mod andre hanner, puster sig op og opfører ofte drabelig luftakrobatik.
I foråret fremviser den flotte Toppede Lappedykker spektakulære danse-opvisning som kan ses på rigtig mange af vores søer. Herunder viser de på en ganske sød og spektakulær måde over for hinanden, deres villighed til at danne par og bringe afkom til verden.
Hos begge køn fremvokser der i det helt tidlige forår nogle sort og orange farvede kindfjer, som minder om små ”puffede totter”, samt sorte ørestikker kendt som tippets. De bruges i særlige ceremoniel handlinger for at etablere deres sammenhørighed i ynglesæsonen.
Det er forskellig fra art til art, og foregår efter et helt fastlagt mønster hos de enkelte arter. Hunnen indbyder efter dansen ofte til parring, ved at lægge sig fladt ned på kviste eller som oftest på reden, hvorpå hannen bestiger hende.
Men han er en klodset elsker, for efter at havde parret hende, vader han lige hen over hende og foretager endnu en lille rystedans i vandet lige foran hende.
Men det forunderlige er, at det også kan være hunnen, som gør det samme ved ham, en adfærd som bidraget til at styrke parrets sammenhold.