Dansk Trav Derby 2016

1920 2

Trav Derby er en STOR og HERLIG folkefest.

 

Den største og festligste dag i Lunden er altid årets Trav Derby. Det er en hel weekend med masser af flotte og prægtige heste, hygge og forventningsfulde  mennesker, god mad samt en udpræget og ægte derby-stemning. Lunden er nordens ældste travbane, og det er 118 gang, at Dansk Trav Derby afholdes i Lunden.

Min mening med besøget var nu to-sidet, idet jeg godt ville nyde stemning og syn af de prægtige heste og deres flot afstemte trav, samt det, at jeg skulle ud og afprøve nogle nye indstillinger i et nyt hus/kamera som havde drillet mig en del, så spændingen var på flere områder STOR.

Jeg gik en runde, for at udsøge mig det bedste sted for optagelser, der gav mulighed for at få lidt af hestenes fart med ind i billedet.

Det blev “Tuborg-svinget”. Man kunne så foranledes til at tro, at det havde noget med den gyldne humle at gøre, men nej. I udgangen af Tuborg-svinget står man lidt lavere end banen, hvilket giver mulighed for både, at kunne “i øjen-højde” med hestene, og når det er fordelagtigt, også noget under “øjen-højde”, så hesten vil  fylde meget, og derved tone stort frem på billedet, og ligesom træde lidt ud af det.

Fra Tif 6
Fra Tif 5

Når man tænker på Dansk Trav Derby, kan man jo slet ikke undlade, at tænke på den legendariskepragt-traver Derbyvinder TAROK.

Tarok var utrolig populær, og fik mange normalt ikke travintresserede til at følge sine løb (inklusiv mig selv).

 Jeg husker tydeligt da jeg så ham vinde Dansk Trav Derby 1976, og da han vandt over verdens-ranglistens nr.1, Pershing. To uforglemmelige oplevelser der aldrig er blevet slettet eller sløret fra min nethinde.

Hele 800 trav-fans rejste til USA for at støtte og heppe, da han stillede op til løb der.  

Den 26.september 1976  vandt han over den svensk ejede og amerikansk opdrættet supertraveren “Wiretapper”  (også et løb jeg aldrig glemmer).

Den amerikanske/svenske  Wiretapper var i topform, og den 59-årige Sören Nordin svenske travchampion var ’gud’ i sporten, og som har vundet ALT i Europæisk travløb, og med en sejrs procent omkring de 50 ved sine besøg i Danmark. Hvad skulle en 32-årig amatør fra Skive med en danskfødt hest stille op mod dette. Det lignede David mod Goliat.

Fra Tif 10
 
Både hos bookmaker og det spillende publikum var Wiretapper favorit til 15:10 . På trods af  Taroks popularitet, er Wiretapper favorit til 15:10, Tarok til 21:10, da starten går til den indledende afdeling, Sonny Diamond-løbet for fireårshestene. Men Tarok vinder og sætter samtidig europæisk rekord for 4- årsheste med 1:15,2.
Tarok vandt Derbyet i 1976, to nordiske og et europamesterskab. Den besejrede verdens-ranglistens nr.1, Pershing og blev nr. fire ved travsportens stjerneløb, Prix d’Amérique, i Paris i 1980. Det kvalificerede Tarok til VM på Roosevelt banen i New York, og over 800 danskere fløj med til USA for at heppe på Tarok. Tarok vandt ikke – men et spændende løb var det.
Eventyret om Tarok sluttede pludseligt. Efter sit sidste løb på Charlottenlund i 1980 blev Tarok ramt af en tarminfektion: Den sjældne Baron Gruff-virus blev den ni-årige hest skæbne.
Translate »