Blodmåne

blodmåne-en-oplevelse-der-næsten-blev-væk
Blodmåne over Amager Svømmebad. Mars kan ses som en lille lys prik

Blodmåne - en oplevelse som næsten blev væk.

På turen med vennerne fra Fotoakrobater til Amagerstrand hvor vi næsten blev “snydt” for at se den STORE “blodige” måne, som vi var stillet i udsigt. Men da den nåede op over dis og slørdækkende skyer, fik vi dog alligevel et syn – men i betydelig mere afdæmpet format.

Men vi fik en fælles tur på stranden, en fælles spændt forventning – og en fælles afdæmpet skuffelse.

MEN – Flot var den blodmåne nu alligevel, anderledes var den da også – vi tager revanche når den kommer igen til januar, et syn som dog ikke vil blive så prangende, som det skulle ha været i går. 1f633😳1f92d🤭1f60a😊

blodmåne-en-oplevelse-der-næsten-blev-væk
Lyset er ved at ramme månen igen

Månen bliver rødlig under en total formørkelse.

Under en total måneformørkelse ”kan” måne få et rødligt skær. Et fænomen der kaldes  for blodmåne. Når månen dækkes af Jordens skygge bliver månen rødlig under den totale formørkelse. Grunden hertil er at det lys fra solen der rammer forbi jorden i rette linjer bliver afbøjet som i et prisme under lysstrålernes passage gennem Jordens atmosfære. Atmosfæren filtrer lyset, og der tillades hovedsageligt passage af det røde lys. Herved bliver det lys der rammer månen rødligt, og begrebet “blodmåne” fremkommer.

blodmåne-en-oplevelse-der-næsten-blev-væk
Blodmåne

Måneformørkelse, supermåne og blodmåne.

 

Den 27. juli 2018 var der total måneformørkelse over Danmark, hvor fænomenet blodmåne og supermåne kunne opleves. Denne gang er måneformørkelse helt usædvanlig, da det er den længste, totale måneformørkelse der er indtruffet i det 21. århundrede. Den totale formørkelse vil varede i hele 1 time og 43 minutter.

En måneformørkelse finder altid sted ved fuldmåne. Ved fuldmåne er Jorden mellem Solen og Månen, så Solen kan skinne forbi Jorden på hele den del af månen, der vender mod Jorden. Men sol, måne og jord står dog ikke fuldstændig på linje, da Månens bane om Jorden hælder lidt i forhold til Jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse, står de tre på linje, hvorved Jordens skygge rammer og dækker Månen fuldstændigt.

blodmåne-en-oplevelse-der-næsten-blev-væk
Lyset er godt på vej tilbage igen
blodmåne-en-oplevelse-der-næsten-blev-væk
Vi venter på at begivenheden skal tage fat og blodmånen vil komme op i horisonten

Århundredets længste måneformørkelse 27. juli 2018: Derfor bliver Månen rød – kort fortalt

Translate »