isfugl

Isfuglen - Vandløbets blå lyn

isfugl

Isfugl - Vandløbets blå lyn

Et stålblåt glimt susende tæt over vandfladen er som regel det eneste man ser til isfuglen. Men som fotograf skal det gøres bedre – hvilket da også efterhånden er muligt, på grund af en større tilgang af fugle i den danske natur, samt ikke mindst, at de efterhånden ikke opretholder helt den samme flugt-radius som tidligere.

Jeg har altid syntes, at isfuglen er en af vores smukkeste og mest interessante fugle, men det har tidligere kun været på mine ture ud over landets grænser, at jeg har set ”skønheden”. Faktisk har jeg jævnligt ledt efter den danske isfugl igennem 6-7 år, men først her i 2018 er det lykkes, at få rimelige billeder på kortet.

Isfuglen (Alcedo atthis) hører til ordenen af SKRIGEFUGLE Coraciiformes som er en stor gruppe af overvejende tropiske fugle, som alle har flotte flerfarvede fjerdragter. Almindelig Isfugl er absolut ingen undtagelse hvad farvepragt angår.

Tre arter ses i Danmark – nemlig isfugl og biæder som hører til de ”ægte” skrigefugle, samt hærfuglen hvis slægtskab med dem ikke er helt afklaret.

 Isfugl har en længde på 17-19 cm og et vingefang på 24-26 cm. Det er en af Danmarks smukkeste og mest eksotisk udseende ynglefugle med de changerende smukke tyrkisblå farver på oversiden, de metalliske grønblå vinger, den orangerøde underside med hvide strube og den hvide halsstribe. Hannens næb er helt mørkt, mens hunnens undernæb er rødt ved basis, hvilket i øvrigt er den eneste forskel på de to køn. Næblængden er på omkring 4 cm, hvilket er ganske iøjnefaldende. Sidder tit rank på sin udkigspost, hvor den er forbavsende svær at se til trods for dens dejlige farver. Benfarven er lyserød.

Isfuglen ses ofte flyve lavt, men hurtigt hen over vandet, mens den ivrigt kalder med sit skarpe let genkendelige flugtkald ”Ziii”. Har man først hørt det én gang, vil man altid genkende det, når man møder den igen.

Den lever primært af småfisk op til 10 cm, men kan også tage vandinsekter. Den ses ofte sidde på en gren, og kigge efter føde – ser den en fisk, styrtdykker den lodret ned fra grenen og fanger sit bytte. Den kan dog ses svirre over vandet, inden den indleder sit endelige angreb. Ofte har den en ynglings gren, som den næsten konstant vender tilbage til.

Arten yngler i sandbrinker og skrænter. Her graver den en tunnel på ca. en meter, som fører frem til rede-stedet. Æggene lægges ikke på traditionelt redemateriale, men derimod på fiskeben.

Den får normalt 2 kuld. I april-maj måned lægges 5-7 hvide æg. Rugetiden er på 19-21 dage, og rugningen foretages af begge forældrefugle.

Dens levested er ved søer, vandløb åsystemer og fjorde med sidebevoksning, desuden ses den ofte ved vandmøller og dambrug.

Fakta boks 

  • Længde: 18 cm
  • Vægt: 40 – 45 g
  • Vingefang: 24 – 26 cm
  • Yngleperiode: Fra maj
  • Antal kuld/æg: 2 kuld med 5 – 7 æg
  • Rugetid:16 – 21 dage
  • Ungetid: 23 – 27 dage
  • Bestand: 250 – 400 par
  • Levealder: Gennemsnit 2 år
  • Udbredelse, Danmark: Mest Øst og Midtjylland. Men i fremgang på Sjælland
  • Udbredelse, verden: Europa, Nordafrika, Asien og De Ostindiske Øer.
  • Beskyttelse: Fredet, gullistet i Danmark

Hør dens stemme

Rådvad

Danske og Nordiske fugle
Isfugl fra Rådvad

Tueholmsøen Vallensbæk

Skønhed kan dog også være en forbandelse. Isfuglens fjer har til tider haft samme status som ædelsten, silke og krydderier. Et kinesisk skrift fra det 3. århundrede, som beskriver vesterlandske kulturer, indeholder bl.a. en liste over nogle af Romerrigets skatte: elfenben, guld, karneol, perler og isfuglefjer. Igennem 2500 år plyndrede den kinesiske modebranche Asiens skove for et ubegribeligt stort antal fugle. Smykker, vifter, rumdelere og udendørs læskærme blev dekoreret med changerende fjer, og vatterede tæpper forvandledes angiveligt til blågrønne skønmalerier. De kongelige i Korea havde samme lidenskab, men den fortonede sig lige så stille i begyndelsen af 1900-tallet.

Efterfølgende lidt flere billeder af Isfuglen, men de er fra Donau Deltaet Rumænien – men den samme art. Og sidst til sammenligning flere isfugle varianter fra Sydafrika og Sri Lanka.

Til aller sidst kan det ses et par videoer isfuglens fantastiske måde at fiske på.

Jagende isfugl fra Donau Deltaet Rumænien

Donau Deltaet 81
Almindelig Isfugl

Verdens gule, røde, orange og brune fugle får deres farver fra et pigment i fjerenes keratin. De blå fjers farve fremkommer imidlertid ved lysbrydning inde i fjerene.

Under et mikroskop kan man se, at isfuglens lange fjerstråler, der er finere end menneskehår, funkler i alle tænkelige blå nuancer som et tropisk hav.

Små plader på fjerene får lyset til at danse og kaster det tilbage i strålende farver som safirer og smaragder.

Kurtiserende Mangrove Isfugl fra Sydafrika.

Mangrove Kingfisher (Halcyon Senegaloides) er lidt større, og vejer dobbelt så meget som vor hjemlige isfugl.

Højden på Mangrove Kingfisher er ca. 24 cm og med en vægt på ca. 85 g. Til sammenligning er den erupæiske isfugl 18 cm høj og vejer 40-45 g.

Der er ingen forskel på kønnene hos en Mangrove Kingfisher.

Isfugl 10 1

        Formodentlig Brunskuldret Isfugl

Brown-hooded Kingfisher   Halcyon albiventris

5.Isfugl 1
7.Isfugl 3 1
8.Isfugl 4 1

Se et rigtig godt billede af :

Sri Lanka.: Smyrna Isfugl, Pied Isfugl og  Almindelig Isfugl

       Smyrna Isfugl

Isfugl 3 4
Isfugl 5 4
Isfugl 4 4

Gråfisker.

Pied Kingfisher (Ceryle rudis) er den største fugl som kan stå stille i luften mens den gør sig parat til at slå ned på byttet, det er også den ensete isfugl, som ikke har de flotte metalliske farver, idet den udelukkende er sort/hvid.

Isfugl 6 4
2.Isfugl 2 2
4.Isfugl 4 2
1.Isfugl 2

Billeder fr Sri Lanka - Yala nationalpark

Isfugl 1 1
Isfugl 2 4

Mere om isfugle, se “Isfuglen ved Vridsløsebækken” Via billede linket:

Se nogle fantastiske videoer 

Se mere om fugle på DOF Pandion

Translate »